Share

Hazard v Bratislave končí! :)

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou! Ďakujeme, že ste aj vy toho súčasťou!

ŠTVRTOK 30.3.2017 bude zapísaný veľkými písmenami do histórie Bratislavy aj celého Slovenska. Mestskí poslanci schválili na svojom zasadnutí úplný zákaz hazardu na území hlavného mesta. Vyhoveli tak vôli 136.139 bratislavčanov, ktorí podpísali petíciu.

 

 

Za úplný zákaz hlasovalo 27 poslancov, dvaja nehlasovali a jeden poslanec sa zdržal. Skupina poslancov bojujúcich proti úplnému zákazu na protest tesne pred hlasovaním zo sály odišla.

 

 

Bol to vskutku náročný boj. Petíciu v Bratislave spustil v máji 2015 primátor spolu so starostami všetkých mestských častí. Väčšinu podpisov sa podarilo vyzbierať počas volieb 5.marca 2016. Práve táto fáza projektu, ktorú ste podporili, bola kľúčová! 770 dobrovoľníkov počas nej za jeden deň vyzbieralo v uliciach Bratislavy neuveriteľných 90 tisíc podpisov, čo predstavovalo až 2/3 z celkového počtu odovzdaných podpisov. Petíciu začali konečne brať vážne aj predstavitelia hazardného priemyslu.

Nasledoval dozber a zdĺhavá kontrola hárkov, ktorú sme dokončili v júni 2016, kedy sme do podateľne magistrátu slávnostne odovzdali 136.139 podpisov. V auguste z nich ale vyše 50 tisíc záhadne zmizlo. Polícia neskôr vyšetrovanie zastavila z dôvodu, že trestný čin sa nestal, pretože hodnota ukradnutých 3039 listov kancelárskeho papiera nepresahovala sumu 266 EUR! :) Prozreteľnosť však dokáže aj zlé využiť na dobré a na základe tlaku niektorých poslancov i verejnosti na vládu kvôli zmiznutým hárkom parlament znížil kvórum potrebných podpisov v Bratislave z 30% na 15%. Nakoniec sa počítali podpisy aj na záložných kópiách zmiznutých hárkov, ale aj napriek tomu ohlásil primátor v januári tohto roka konečný počet platných podpisov len 98.118, čo nespĺňalo pôvodné kvórum 30%, ale 15% už áno. Ďakujeme teda týmto neznámym zlodejom za pomoc! :)

Znížené kvórum bolo súčasťou novely zákona o hazarde, ktorú schválil parlament koncom minulého roka, a ktorá mala zdanlivo utiahnuť herniam obojok. Obsahovala ale tiež veľmi dôležitú (účelovú?) úpravu, ktorá umožňovala, aby herne nemuseli byť na základe petície zakázané úplne, ako to bolo v pôvodnom zákone, ale len v určitej kategórii budov, v ktorých sa nachádzajú. A s touto kartou tzv."prísnej regulácie", t.j. ponechaním herní v Bratislave len v kategórii "hotely,motely,penzióny", hrali všetci "hraví" poslanci. Každý rozumný človek však pochopil, že pre žiadnu herňu nie je problém vybudovať si pár izieb a zavesiť na dvere miesto "herňa" nápis "penzión-herňa". 30.3.2017 teda na mestskom zastupiteľstve hlasovalo za úplný zákaz 90% prítomných poslancov.

V Bratislave tak postupne, aj vďaka vám - podporovateľom projektu Zastavme hazard, skončí cca 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 výherných automatov. Mnohé životy a rodiny budú zachránené! Na miestach, kde sú herne, bude opäť vznikať občianska vybavenosť - kaviarne, reštaurácie, obchodíky a pod.

SRDEČNE ĎAKUJEME ZA VAŠU PODPORU!

Pavol, koordinátor kampane

 

 

O stránke:

  • Platobné operácie sú realizované zabezpečeným systémom Slovenskej sporiteľne.
  • Online projektovú stránku Za kresťanské Slovensko pripravil Inštitút Leva XIII.
  • Za obsah a prevedenie jednotlivých projektov zodpovedajú ich organizátori.

Napíšte nám email

Sledujte nás na Facebooku